Οδηγός πώλησης ακινήτου

Για να πετύχουμε την καλύτερη τιμή όταν θέλουμε να πουλήσουμε κάποιο ακίνητο πρέπει να ακολουθήσουμε τα εξής βήματα:

1. Αναθέτουμε στο δικηγόρο που θα μας εκπροσωπήσει στην αγοραπωλησία να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζονται και να ελέγξει ότι όλα είναι ενημερωμένα. Επίσης ενημερωνόμαστε για την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Αυτό γίνεται στην αρχή της διαδικασίας και όχι στο τέλος. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται καθυστερήσεις ή δυσάρεστες εκπλήξεις όταν βρεθεί ο αγοραστής.

2. Αναθέτουμε σε μηχανικό να ελέγξει την εγκυρότητα ή να φτιάξει καινούριες κατόψεις και τοπογραφικό (εάν δεν υπάρχουν). Σύμφωνα με τον νόμο ο μηχανικός θα σφραγίσει την κάτοψη προ του συμβολαίου αναλαμβάνοντας την ευθύνη της νομιμότητας του οικήματος. Επίσης θα αναλάβει να εκδώσει το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης (ισχύει για 10 χρόνια), απαραίτητο και αυτό για την σύναψη του συμβολαίου. Αυτά γίνονται στην αρχή της διαδικασίας, για να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις αργότερα. Έτσι θα μπορούμε να γνωστοποιούμε τα σωστά τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου που πουλάμε στους ενδιαφερόμενους αγοραστές.

3. Το ακίνητο πρέπει να βρίσκεται και να δείχνει στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Να είναι καθαρό. Θα ήταν προτιμότερο να είναι φρεσκοβαμμένο. Ο κήπος κουρεμένος. Όταν δείχνουμε το σπίτι τα παραθυρόφυλλα και οι κουρτίνες πρέπει να είναι πάντα ανοιχτά για να μπαίνει φως και να φαίνεται η θέα. Η εικόνα πρέπει να είναι τέτοια που να σε κάνει να θέλεις να το αγοράσεις και όχι να φύγεις τρέχοντας.

4. Να επιλέξουμε ένα κτηματομεσίτη να εκπροσωπήσει το ακίνητο μας. Δεν υπάρχει χειρότερη διαφήμιση για ένα ακίνητο από το να το εκπροσωπούν συγχρόνως πολλοί μεσίτες. Τις περισσότερες φορές ο καθένας το προτείνει και σε διαφορετική τιμή. Τα αποτελέσματα είναι αρνητικά και εις βάρος του ίδιου του ακινήτου. Κάποιος θα υπάρξει που θα μας εμπνεύσει εμπιστοσύνη και με τον οποίο θα συνεργαστούμε μέχρι την πώληση του ακινήτου.

5. Σε συνεργασία με το μεσίτη που θα επιλέξουμε να κοστολογήσουμε με μια ρεαλιστική τιμή το ακίνητο μας με βάσει τις τρέχουσες τιμές στην αγορά. Ο μεσίτης θα συμβουλεύσει αλλά και εμείς σαν ιδιοκτήτες πρέπει να τον ακούσουμε για να διαμορφώσουμε άποψη. Αλλιώς θα παραπονιόμαστε μετά γιατί δεν πουλιέται.

6. Τα ραντεβού για να δείξουμε το ακίνητο σε αγοραστές είναι κατά κανόνα όταν βολεύει τους αγοραστές. Όταν ο μεσίτης δεν έχει κλειδιά του ακινήτου πρέπει ο ιδιοκτήτης ή κάποιος εκπρόσωπος του να είναι διαθέσιμος να δείξει το ακίνητο με σύντομη ειδοποίηση.

7. Όταν γίνεται μια προσφορά για το ακίνητο, καλό είναι να σκεφτόμαστε τουλάχιστον 24 ώρες πριν απαντήσουμε είτε θετικά είτε αρνητικά. Με αυτό τον τρόπο είμαστε σίγουροι ότι η απάντηση είναι αυτή που πραγματικά θέλουμε να δώσουμε και δεν είναι παρορμητική. Επίσης να θυμόμαστε ότι πολλές φορές η πρώτη προσφορά που θα έχουμε θα είναι και η καλύτερη. Είναι εύκολο να πέσει κανείς στην παγίδα να πιστέψει ότι θα ακολουθήσουν πολλές άλλες, ενώ ο πιο «ζεστός» ενδιαφερόμενος έχει ήδη έρθει και καταθέσει την πρόταση του.

8. Στη διαπραγμάτευση πρέπει να συμφωνήσουμε πέραν του τιμήματος και όλες τις υπόλοιπες λεπτομέρειες. Ο τρόπος καταβολής των χρημάτων, ο χρόνος και τρόπος παράδοσης του ακινήτου είναι κάποιες από αυτές.

9. Από την στιγμή που θα υπάρξει συμφωνία αν η προεργασία στα προηγούμενα βήματα έχει γίνει σωστά, η διαδικασία θα προχωρήσει γρήγορα και το τελικό συμβόλαιο θα μπορεί να υπογραφεί εντός μίας ή δύο εβδομάδων το πολύ.